Meer dan 300.000 tevreden klanten Snelle levering Voor 17.00 uur besteld = vandaag verzonden
Wie checkt jou?
Ga terug naar het overzicht

Zorg dat iemand je in de gaten houdt

Als het mooi weer is zoeken veel mensen verkoeling in bijvoorbeeld de zee of een meer. Zwemmen in open water is heerlijk en leuk om te doen. Maar niet altijd zonder risico’s. Door stroming, golfslag, muien of plotselinge temperatuurverschillen kan een verfrissende duik zomaar veranderen in een levensbedreigende situatie. Veel zwemmers zijn zich daar niet van bewust. Ieder jaar verdrinken in Nederland zo’n 100 mensen in open water. Veel vaker nog redden hulporganisaties zoals de KNRM en Reddingsbrigade zwemmers die in de problemen zijn geraakt. Elk verdrinkingsslachtoffer is er één te veel. Het aantal verdrinkingen moet verder naar beneden.

Veilig in en uit het water’ maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. Daarom worden er in komende jaren onder deze naam verschillende campagnes over zwemveiligheid gelanceerd, ‘Wie checkt jou?’ is de eerste. De campagnes worden opgezet vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid dat vorm wordt gegeven door Nationale Raad Zwemveiligheid, Reddingsbrigade Nederland, KNRM, Rijkswaterstaat, locatiebeheerders, provincies en gemeenten.

 

Ga je zwemmen in de zee of een meer? Heerlijk. En hartstikke leuk! Maar zwemmen in open water kent ook risico’s. Denk aan sterke stroming. Een mui. Of plotselinge temperatuur-verandering. Spreek daarom van te voren af wie jou in de gaten houd tijdens het zwemmen. Dan zwem je veilig in open water. En kom je veilig in en uit het water.

 

Wie checkt jou?
Zorg dat iemand je in de gaten houdt

Je vrienden aan de kant
Ga je alleen zwemmen? Vraag iemand aan de kant om jou in de gaten te houden.

Je buddy in het water
Zwem samen. Dan kun je elkaar helpen als het nodig is.

De lifeguard op het strand
Is er een lifeguard in de buurt? Let op zijn of haar aanwijzingen.

 

Komt iemand in het water in de problemen?
Zo kun je helpen

  • Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard
  • Gooi iets dat blijft drijven
  • Of steek iets uit dat kan worden vast gepakt
  • Coach iemand naar kant
  • Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is
Spring nooit zelf in het water. Dan kun je zelf ook in de problemen raken.

 

Onthoud ook deze drie belangrijke tips voor als je zelf in het water in de problemen komt:

  • Raak niet in paniek
  • Ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven, zoals een voetbal
  • Roep of zwaai om hulp
Voor meer informatie over de campagne Veilig in en uit het water, bezoek de website www.veiliginenuithetwater.nl.

 

Als Restube juichen wij campagnes toe die mensen bewust maken van de risico’s van zwemmen in open water en mensen laat zien wat zij zelf kunnen doen om hun veiligheid in het water te vergroten. Want inderdaad elk verdrinkingsslachtoffer is er één te veel. Daarom adviseren wij als je gaat zwemmen in open water, naast bovenstaande tips, neem een Restube mee.
 

Wat is een Restube?

Restube is een opblaasbare veiligheidsboei die jou in noodgevallen drijfvermogen biedt om het hoofd boven water te houden. Restube zit opgeborgen in een klein en compact tasje dat je om je middel bij je kunt dragen. Het is zelfs zo klein dat je het niet eens merkt dat je het bij je draagt. Raak je in problemen dan trek je aan het activatiekoord en blaast de gele boei zich binnen enkele seconden op. Ga er overheen hangen, nu kun je even op adem komen en je hoofd boven water houden.

 

Dankzij de opvallend gele kleur van de boei kun je gemakkelijk de aandacht trekken. Probeer de gele boei boven water heen en weer te zwaaien en probeer hiermee de aandacht te trekken van andere die hulp kunnen inschakelen. Wacht op hulp of zwem met ondersteuning van de opgeblazen boei terug naar de kant. Met Restube kun je ook andere mensen in problemen te hulp schieten en hen helpen. Met Restube heb je in  noodgevallen altijd een veiligheidsboei bij de hand die je helpt drijven en het hoofd boven water te houden.

Geniet van het water, zwemmen en watersporten en let een beetje op elkaar en andere watersporters, zo maken we watersporten samen veiliger.

Restube | More freedom & water safety

 

Lees meer over Restube op de volgende pagina's